Let op; alleen voor STOERE mannen ;). Maar vrouwen, wees gerust…mee snoepen is geen straf. Dit gerecht zakt ’tot aan je tenen’ en maakt je helemaal warm na een wandeling of fietstocht in de koude buitenlucht. En wees niet bang, van de alcohol blijft niets over….maar die SMAAK……….heerlijk!!!
Stoofpannetje met guinness
Prep Time 50 minuten
Totale bereidingstijd 3 uur 50 minuten
Hoeveelheid 4 personen
ingrediënten
- 700 gr runderlappen
- 4 el olijfolie
- 30 gr roomboter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 stuks winterwortel
- 250 gr kastanje champions
- Zout en peper
- 30 gr bloem
- 3 el azijn
- 1 laurierblad
- 200 ml runderbouillon
- 500 ml Guinness bier in een zwart blik
- 2 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 5 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
- 1 el melk
Instructies
-
Haal het vlees ui de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
-
Snij het vlees in mooie blokken. Weeg de bloem af en maak op smaak met zout en peper. Schep het vlees door het bloemmengsel. Voeg de azijn toe en schep om.
-
Pel en snipper de uit. Pel en snipper de knoflook. Snij de champions in plakjes. Rasp de wortel en snij door de midden en vervolgens in halve maantjes.
-
Neem een ruime braadpan. Verhit daarin 15 gr roomboter en voeg 2 el olijfolie toe. Bak daarin de ui en knoflook aan. Voeg de wortel toe en bak 1 min mee. Voeg dan de champions toe en bak het geheel 2 minuten. Schep dan uit de pan.
-
Smelt, in dezelfde pan, de rest van de roomboter en voeg de rest van de olijfolie toe. Braad het vlees kort op hoog vuur.
-
Voeg het apart gehouden groente-mengsel toe aan het vlees. Voeg 1 laurierblad toe. Voeg de bouillon, Guinness, sojasaus en oestersaus toe en vermeng. Maak op smaak met zout en peper.
-
Ze nu de pan op de kleinste pit van het fornuis en doe een deksel op de pan. Laat zachtjes pruttelen tot het vlees mals wordt, dit duurt 2-3 uur. Geniet ondertussen van de geur de het gerecht verspreidt. Aan het einde van dit proces kun je het deksel van de pan af laten om het aanwezige vocht in te koken. Haal als laatste het laurierblad eruit.
-
Neem 4 hittebestendige pannetjes. Heb je die niet? geen probleem! Maak er dan 1 grote ‘pie’ van in een ovenschaal.
-
Vul de pannetjes met het gestoofde vlees-mengsel. Zorg ook voor verdeling van het vocht wat in de pan zit.
-
Maak de randen van de pannetjes schoon als die vies zijn geworden. Maak ze daarna nat met behulp van je vingers. Daardoor zal straks je bladerdeeg goed aan het pan randje blijven zitten.
-
Verwarm je oven voor op 200 graden.
-
Neem de plakken bladerdeeg uit de vriezer. Laat ze vijf minuten ontdooien. Ondertussen kun je vast figuurtjes uitsnijden uit het 5e plakje bladerdeeg. Als het bladerdeeg nog wat bevroren is gaat dat des te makkelijker.
-
Snij uit de andere vier plakken bladerdeeg een rondje die net iets groter is als je pannetje.
-
Maak met een mesje een kruisje in de midden van het plakjes. Vouw de puntjes naar buiten. Je hebt nu een ‘gaatje’ in het midden van het plakje bladerdeeg.
-
Leg nu op ieder pannetje een rond plakje bladerdeeg met de ‘gaatjes’. Duw ze goed vast op de rand van het pannetje. Versier de pannetjes met de figuurtjes die je uit bladerdeeg hebt gesneden.
-
Klop het ei los en voeg 1 el melk toe. Bestrijk daarmee het bladerdeeg met behulp van een bak-kwast.
-
Zet de pannetjes in de voorverwarmde oven en bak ze in 20-25 minuten goudbruin. Laat ze nog een paar minuten staan en serveer.
Laat een reactie achter