Veel varianten die er van bestaan…de tulband. Allerlei vormen en smaken rollen langs. In de winkel kant en klaar te krijgen, gedecoreerd en wel. Maar hoe leuk is het na al de ‘oooh’s en aaah’s’ over de pracht van de cake; dat je kunt zeggen dat je dit exemplaar zelf hebt gemaakt! En niet eens zo moeilijk!
Feestelijke tulband
Een fruitige tulband met een feestelijk uiterlijk. Dit recept is gebaseerd op een tulbandvorm van 2 liter inhoud.
Kook/bak tijd 30 minuten
Totale bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid 1 stuks
ingrediënten
Voor de tulband
- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr suiker
- 5 stuks eieren
- 250 gram roomboter ongezouten
- 40 ml melk
- 50 gr rozijnen
- 50 gr krenten
- 50 gr gedroogde abrikozen
- 50 gr gedroogde cranberry’s
Voor het glazuur
- 200 gr poedersuiker
- 6 el water
- eetbare kleurstof optioneel
Overig
- iets roomboter voor het invetten van je vorm
- decoratie chocolaatjes
Instructies
-
Laat de roomboter op kamer temperatuur komen en hak de gedroogde abrikozen fijn.
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Meng de rozijnen, krenten, abrikozen en cranberry’s met elkaar. Vindt je een of meerdere van deze producten niet lekker, of heb je ze niet in huis; vervang ze door andere gedroogde vruchten en zorg dat je totaal gewicht op 200 gram komt. Meng de vruchten met elkaar.
-
Mix dan de roomboter en suiker tot het een gladde, zachte, luchtige massa is.
-
Voeg dan, al mixend, de eieren één voor één toe. Het mengsel lijkt iets te schiften (klonterig/onsamenhangend) maar dat komt goed!
-
Weeg het bakmeel af en voeg een snufje zout toe.
-
Zeef (met een fijne zeef) het bakmeel boven het ei/boter mengsel. Spatel het meel er doorheen. (Vanaf nu niet meer mixen!)
-
Voeg de melk en de gedroogde vruchten toe en spatel door elkaar. Het is een stevig deeg, dat hoort.
-
Vet je vorm in en bestrooi met iets bloem.
-
Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm. Zorg ervoor dat het deeg in het midden niet te veel omhoog komt, maar juist wat lager is. Je kunt daarvoor met een natte lepel over het midden van het deeg duwen. Het deeg zal dan iets meer tegen de kanten aan zitten. Je zorgt er op die manier voor dat de cake minder snel open zal barsten als die gaat rijzen.
-
Bak de cake 45 minuten in de oven. Kijk na 40 minuten of de cake misschien al klaar is. Dit kun je testen door een saté prikker in de cake te stoppen. Als de saté prikker er droog uitkomt is de cake gaar.
-
Als de cake klaar is, zet de oven dan uit. Neem de vorm uit de oven en laat de cake in de vorm eerst wat afkoelen.
-
Neem een bord, leg die op z’n kop op de cakevorm. Hou het bord en de cakevorm stevig tegen elkaar en stort je cake om op het bord.
-
Laat de cake verder afkoelen.
-
Neem de poedersuiker, voeg het water toe en vermeng goed. Naar wens kun je eetbare kleurstof toevoegen met een kleur.
-
Giet het glazuur uit over de bovenste rand van de cake en laat het uitlopen over de cake. Als je bord te vies is geworden, leg dan de cake over op een ander bord/serveerschaal.
-
Decoreer met de chocolaatjes.
-
Fijn kerstfeest!
Laat een reactie achter