Speculaas cupcake met nasi-peer vulling

Ken jij de nasi-peer ook al? Een lief en mooi peertje met een geel-achtige schil en redelijk hard vruchtvlees. De smaak van de nasi-peer nijgt naar de smaak van appel. De structuur van het vruchtvlees is wat korrelig en leent zich prima voor een mooie gelei. Het leuke is dat ik op het moment dat deze vrucht in mijn boodschappen kar belande, ik nog geen idee had van de cupcake die er omheen zou komen. Ik wilde die leuke peer wel eens wat nader ontmoeten en had in ieder geval bedacht om hem te gaan gebruiken op of in een koek of taart. Maarja…sinterklaas tijd… om dan een appeltaart *maar dan met peer te maken* vond ik ook niet origineel.  Of deze cupcake zo origineel is? ik kan je vertellen; hij is vooral verrassend! Als we het dan over een suprice hebben, is het de nasi-peer vulling in deze cupcake wel!

Speculaas cupcake met nasi-peer vulling


Totale bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid 12 stuks

ingrediënten

Cupcake

  • 125 gr roomboter
  • 125 gr suiker
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 30 ml melk
  • 2 tl speculaas kruiden (koekkruiden)

Vulling

  • 1 nasi peer (peer met geel achtige schil)
  • 80 gr geleisuiker
  • 40 ml water

Vanille frosting

  • 80 gr roomboter
  • 200 gr poedersuiker
  • 40 ml melk
  • 2 tl vanille extract

Instructies

Cupcake

  1. Zorg dat de roomboter, de melk en de de eieren op kamertemperatuur zijn.

  2. Verwarm de oven voor op 170 graden.

  3. Doe de roomboter in een beslagkom en mix die op middel hoge stand zacht. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en blijf mixen. Als alle suiker erbij zit zet je de mixer voor 1 minuut op de hoogste stand. 

  4. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix het geheel in 3 minuten tot een redelijk mooi geheel. 

  5. Zet de mixer op middel hoge stand en voeg beetje voor beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Voeg de speculaaskruiden toe en mix dan nog 1 minuut door op de hoogste stand.

  6. Neem een bakblik voor 12 cupcakes. Zet in ieder holletje een papieren cupcake cupe. 

  7. Verdeel het beslag over de cupe’s. Doe dit met behulp van 2 lepels. 

  8. Bak de cupcakes in 20 gaar in de oven. Laat ze daarna afkoelen. Als ze de meeste warmte kwijt zijn kun je ze eventueel verder koelen in de koelkast.

Vulling

  1. Schil de nasi-peer en ontdoe van het klokhuis. Snij het vruchtvlees in blokjes. 

  2. Doe de stukjes nasi-peer, het water en de geleisuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken.

  3. Zet de warmtebron uit en pureer het geheel tot een bijna gladde gelei. 

  4. Breng nogmaals aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. 

  5. Haal de pan van het vuur en doe de gelei in een kommetje. Zet in de koekkast om af te laten koelen. In de koelkast zal de gelei verder indikken. 

Topping

  1. Doe de poedersuiker in een kom. Snij de roomboter in kleine stukjes en voeg die toe. 

  2. Mix op een lage stand tot een korrelige substantie ontstaat. Zet dan de mixer op de hoogste stand tot het een gladder geheel wordt.

  3. Voeg dan de melk en vanille extract toe en mix nog 2 minuten door op de hoogste stand. 

  4. Doe de vanille frosting in een spuitzak. 

Bouw de cupcake

  1. Neem de afgekoelde cupcakes. Maak met behulp van een rond uitsteek vormpje (maak eventueel gebruik van de wijde kant van een spuitmondje) een gaatje in de bovenkant van de cupcake. Schep met een theelepeltje het rondje en wat onderliggend koek weg.

  2. Vul de gaatjes met de nasi-peer gelei.

  3. Neem de Vanille frosting en spuit die op de cupcakes.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

6 reacties op “Speculaas cupcake met nasi-peer vulling”

  1. Lekkers van Lies

    Nicole Michielsen Heleen Bijl Rianne van der Hoek Anne-rie De Boom … Jullie kunnen zelf aan de slag nu ?

    1. Heleen Bijl

      Goed plan! Maar eerst vanmiddag een monchoutaart proberen…

    2. Lekkers van Lies

      Wauw!! Goed bezig! Post hm maar hier naartoe als het zover is 😉

    3. Heleen Bijl

      Ik weet niet of ie fotowaardig wordt hoor Lizette Christianen-Schippers…?

    4. Anne-rie De Boom

      Haha ik dacht al wat proef ik toch! Lekkere vulling!

Laat een antwoord achter aan Heleen Bijl Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating