Zuurkool, een winterse kost zou je zeggen. Met dit recept geef je de zuurkool een frisse twist waardoor je het ook op wat warme dagen kan eten. En voor wie zelf creatief is; de onderdelen van dit recept zijn heel goed los te gebruiken en te combineren met andere recepten en/of producten.
Zuurkool stoof met groentengratin, aardappelpuree en varkenshaas
ingrediënten
Voor de varkenshaas
- 400 gr varkenshaas
- 200 gr katenspek
- 30 gr roomboter
- zout/peper
Voor de zuurkool
- 1 pakje zuurkool naturel
- 1 ui
- 1 appel
- 20 gr roomboter
- 1 laurierblad
- 200 gr sperziebonen
- 1 paprika rood
- 250 ml witte droge wijn
- 1 groente boillonblokje
- zout/peper
Voor de aardappel puree
- 1 kg aardappel kruimelig
- 50 ml melk
- 30 gr roomboter
- zout/peper/nootmuskaat
Instructies
Varkenshaas
-
Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem de varkenshaas en de katenspek. Omwikkel de varkenshaas met de katenspek (zie afbeelding).
-
Strooi daarna zout en peper over de varkenshaas. Neem een ovenschaal en vet de bodem in met de roomboter. Snij de overige boter in stukjes en leg in de ovenschaal. Leg de varkenshaas in de ovenschaal en dek af met een deksel! (de roomboter kan erg gaan spetteren!). Bak de varkenshaas in de voorverwarmde oven. Vuistregel is 10 min per 100 gram vlees.
Aardappelpuree
-
Schil de aardappels, was ze en deponeer ze in een ruime pan. Kook de aardappelen in ruim water met zout in 15 min goed gaar. Giet de aardappels daarna af.
-
Maak de melk warm (evt. in de magnetron of met behulp van een melk-schuimer). Giet de melk bij de aardappels. Bestrooi met zout en royaal peper en voeg nootmuskaat naar smaak toe. Stamp de aardappels tot een gladde puree. Als de aardappelpuree nog iets korrelig lijkt kun je met behulp van een garde de puree mooi glad krijgen. Te droog voor je idee? Voeg dan nog wat melk toe.
Zuurkool
-
Neem de zuurkool uit de verpakking en laat uitlekken in een vergiet. Duw de zuurkool wat aan zodat het vocht er grotendeels uit is.
-
Schil de appel en snij en kleine blokjes. Schil de ui en snipper fijn. Dop de boontjes en snij in stukjes van ca. 2 cm lang. Maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes.
-
Kook de bonen in water met een beetje zout gaar in ca. 12 min. Neem een hapjespan en bak in 10 gr boter de paprika glanzend, dit duurt ongeveer 5 min. Als de boontjes klaar zijn giet je die af. Doe de paprika bij de boontjes in de pan. Laat even staan tot de zuurkool klaar is.
-
Als de zuurkool is uitgelekt doe je 10 gr boter in de hapjespan (waar je eerder de paprika in hebt gebakken). Bak de ui en appel 2 min in de pan en voeg dan de zuurkool toe. Bestrooi met zout en peper naar wens. Laat 3 min met elkaar bakken. Voeg dan het laurierblad, het bouillonblokje en de wijn toe. Doe de deksel op de pan en laat 15 min stoven. Roer regelmatig om. Halverwege het stoven moet je even goed kijken hoe nat het onderin de pan is. Voeg evt. een glas warm water toe zodat de zuurkool niet aan zal branden. Warm evt de groentengratin nog wat op (voeg daarvoor een klein beetje boter toe aan de bonen en paprika).
-
Schep de zuurkool op het bord, schep daarop de groentengratin. Schep daar boven op een portie aardappelpuree en let daarop een stuk vlees. EET SMAKELIJK!
Opmerkingen en tips
TIMING TIP!
Zet eerst al je spullen klaar. Zorg dat de varkenshaas klaar is om in de oven te gaan. Zorg dat de aardappels geschild in de pan zitten. Kook en bak dan eerst de boontjes en de paprika, die kun je gemakkelijk opwarmen. Zet daarna de aardappels op het vuur, zet de oven aan en begin met de zuurkool. Zo heb je alles op het einde redelijk tegelijk klaar.
Laat een reactie achter