Bananen trifle

Banaan is een stuk fruit wat veel gegeten wordt. Smeuïg, zacht en zoet als die is, leent het zich prima voor veel variatie. Zoet combineren met zoet zorgt voor een soort explosie. Zeker als je de goede combi maakt. Als je banoffee heerlijk vindt, moet je zeker dit recept eens proberen.

Toen ik aan de gang ging voor een mooie trifle en ik op papier letterlijk wat laagjes aan het tekenen was, bedacht ik om dat laagje pudding, wat ik erin wilde hebben, zelf te maken. De zoektocht naar een goede pudding duurde niet heel lang. De overbekende basis is perfect.

Dan de karamelsaus. Meestal maak ik die met water en suiker. Een hoop geduld, goed kijken en vooral ‘er afblijven’ is daarvoor nodig. Met het feit in mijn achterhoofd dat karamelsaus een lastig ding is, ben ik opzoek gegaan naar een wat geen-keuken-prins-achtige verzie. En dat is zeker goed gelukt!

Dan rest mijn nog te zeggen; ga aan de slag en laat je inspireren door een glaasje vol mooie laagjes en banaan.

Bananen trifle

Hoeveelheid 4 personen

ingrediënten

Vanille pudding (of neem kant en klare pudding/vla)

 • 500 ml volle melk
 • 1 el vanille poeder (of 8 gr vanille suiker)
 • 2 stuks eidooiers
 • 50 gr suiker
 • 40 gr maizena

Karamel saus (of kant en klare karamelsaus)

 • 100 gr roomboter
 • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 100 ml slagroom

Overig

 • speculaas (hoeveelheid naar smaak)
 • 3 bananen
 • 75 gr chocolade (puur/melk)
 • 150 ml slagroom
 • 2 el suiker

Instructies

Vanille pudding

 1. Doe de melk in een pannetje en breng aan de kook. Voeg de vanillepoeder toe en roer goed door.
 2. Neem de eidooiers, de suiker en de maizena en roer met klop met een garde tot een glad geheel.
 3. Als de melk kookt kun je de warmtebron zachter zetten. Laat de melk 10 minuten doorkoken. Roer veel en goed.
 4. Voeg al roerend wat hete melk toe aan het eidooier mengsel. Doe er steeds wat bij tot je zeker 1/5 deel van de melk hebt toegevoegd. Giet nu heel rustig het eidooier mengsel, al roerend, toe aan de warme melk in de pan. Kook de pudding nog 2 minuten, al roerend, door.
 5. Je kunt de pudding in de pan laten zitten. Afkoelen duurt dan wat lang. Dek de pudding wel af met een folie, direct op de pudding. Dit voorkomt dat er een vel op de pudding komt. Je kunt de pudding ook in een glazen pot met draaideksel gieten. Zorg voor een schone pot. Draai het deksel en stevig op en laat de pot op z’n kop afkoelen. Als de ergste warmte weg is kun je de pudding verder laten koelen in de koelkast.

Karamel saus

 1. Smelt de boter in een ruime pan op klein vuur. Als de boter is gesmolten voeg je de lichtbruine basterdsuiker toe. Roer goed zodat de suiker wordt opgenomen. Voeg dan, al roerend, de slagroom toe.
 2. Zet de warmtebron wat hoger en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel 5 minuten doorkoken onder goed roeren. Haal daarna de karamelsaus van de warmtebron en laat afkoelen. Roer daarvoor regelmatig nog even door. Pas op: karamelsaus houdt lang veel warmte in zich. Doop er niet zomaar even je vinger in!

Overig

 1. Neem de speculaas en verkruimel die. Pel de bananen en snij in gelijkmatige plakjes. Neem de slagroom, voeg de suiker toe en mix in enkele minuten tot een mooie stevige room. Neem 1/3 van de chocolade en schaaf die fijn. Van de rest maak je mooie stukjes.
 2. Neem glaasjes waarin je de bananen trifle wil maken. Tip: neem niet een te groot glas, het vult nogal.
 3. Leg wat schijfjes banaan onder in het glaasje. Schep er wat vanille pudding op. Schenk wat karamelsaus op de pudding. Als je de saus goed aan de buitenzijde van het glas wil zien, moet je met de achterkant van een lepel de saus voorzichtig tegen de kanten van het glaasje duwen zodat het blijft plakken.
 4. Schep er nog wat vanille pudding op. Leg daarop wat stukjes banaan en maak een mooi laagje met speculaas. Schep of spuit daarop wat slagroom. Decoreer met de chocolade schaafsel en steek er een stukje chocolade in.
 5. Zet in de koelkast of val h’m direct aan.

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating