Hangop

Een echte traditionele is het…hangop… Hangop wordt al tientallen jaren gemaakt. Het is, vrij vertaal; opgehangen yoghurt. Heerlijk als toetje of als basis voor een heerlijk smeersel!

Hangop

Prep Time 20 minuten
Totale bereidingstijd 1 dag 20 minuten
Hoeveelheid 4 personen

ingrediënten

 • 1 liter yorhurt volle of magere, kan beide
 • 1 zakje vanille suiker
 • 1 el citroensap

Instructies

 1. Neem de yoghurt naar keuze. Neem een ruime kom en een fijne zeef. De zeef moet goed op de kom kunnen hangen en dan niet de bodem raken.
 2. Neem een schone theedoek en spoel die uit met koud water. Wring de theedoek uit maar laat nog wel wat vochtig.
 3. Hang de zeef op de kom. Leg je theedoek uitgevouwen in de zeef.
 4. Giet de yoghurt in de theedoek. Vouw de theedoek over de yoghurt heen. Dek af met vershoudfolie.
 5. Zet de yoghurt zo 24 uur in de koelkast weg. Een groot gedeelte van het vocht uit de yoghurt zal nu in de kom gaan druppen. Wat je overhoud is hangop.
 6. Na 24 uur neem je de kom uit de koelkast. Neem de folie weg en vouw de theedoek open. Schep met een spatel de hangop uit de theedoek en doe ik een schone kom. Het vocht van de yoghurt wat in de kom is gekomen kun je weg doen.
 7. Om de hangop af te maken kun je wat vanille suiker en citroensap toevoegen. Naast deze wat traditionele optie, zijn er veel andere mogelijkheden om de hangop een smaakje te geven. Voeg bijvoorbeeld wat kaneel poeder toe. Of voeg wat verse kruiden toe om er een heerlijk smeerseltje van te maken.
 8. De hangop kun je leuk serveren als toetje. Hou de porties klein want de hangop valt wat zwaar. Zoals je op de foto’s rondom dit recept kunt zien zijn er verschillende opties. Maak een heerlijke karamel saus, of combineer de hangop met gewelde rozijnen en wat advocaat. Rood fruit en jam is ook een heerlijk frisse combinatie. Kortom…mogelijkheden genoeg!

Opmerkingen en tips


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating