Glutenvrije appel-yoghurt taart

Een heerlijk frisse yoghurt taart met de winterse smaak van speculaas en appel. Ook als je geen glutenvrij dieet hebt is deze heerlijk om eens te maken. Ik heb h’m gemaakt voor mijn tante die op bezoek kwam en een glutenvrij dieet heeft. Ze heeft ervan gesmuld!

Glutenvrije appel-yorhurt taart

Prep Time 45 minuten
Totale bereidingstijd 3 uur 45 minuten
Hoeveelheid 10 personen

ingrediënten

  • 400 gr glutenvrije speculaas
  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 700 ml Griekse yoghurt
  • 10 blaadjes gelatine
  • 9 el honing
  • 2 el citroensap
  • 1 el vanille aroma
  • 2 tl kaneel

Instructies

  1. Doe de speculaas in een stevige plastic zak. Bijvoorbeeld een diepvries zakje.
  2. Stamp de speculaas tot gruis met behulp van een deegroller. Let op dat de plastic zak niet kapot gaat.
  3. Smelt 50 gram ongezouten roomboter op een klein vuurtje in een steelpan. Neem de pan van het vuur en voeg speculaas toe. Prak met een vork alles goed door elkaar.
  4. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier.
  5. Stort het speculaas mengsel in de springvorm. Neem een lepel en wrijf met de bolle kant over het speculaas zodat er een gladde, gelijkmatige bodem ontstaat.
  6. Doe de Griekse yoghurt in een ruime kom en klop met de mixer in 5 minuten wat luchtiger. Voeg 1 eetlepel citroensap, de vanille aroma en 7 eetlepels honing toe. Mix nog 1 minuut door.
  7. Week de gelatine in koud water zodat de gelatine zacht wordt.
  8. Neem een kleine pan en doe daar een klein beetje water in. Maximaal 50 ml. Verwarm het water tot ongeveer 50 graden. Neem de pan van het vuur. Neem de gelatine uit het water en knijp de gelatine uit. Doe de gelatine in het warme water en roer goed met een garde. De gelatine lost op in het water.
  9. Voeg het gelatine water bij het Griekse yoghurt mengsel en vermeng goed met behulp van de garde. Giet het mengsel op de speculaasbodem en zet weg in de koelkast. De yoghurt gaat nu opstijven. Dit duurt maximaal 3 uur. Na 45 minuten zal de yoghurt stijf genoeg zijn om te garneren met de appels.
  10. Was de appels. Schil de appels niet. Snij de appels in parten en verwijder het klokhuis. Snij dunne plakjes van de parten in de lengte zodat je maanvormige appelschijfjes krijgt.
  11. Meng 2 eetlepel honing met de kaneel en 1 eetlepel citroensap. Vermeng dit met de appel schijfjes. Verwarm 10 gram boter in een koekenpan. Bak hierin de appelschijfjes aan beide kanten licht bruin. De appel schijfjes zijn nu zacht. Leg ze op een bord om af te koelen.
  12. Als je appeltjes grotendeels zijn afgekoeld en de yoghurt voldoende opgestijfd, kun je de taart garneren met de appelschijfjes. Dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht doen.
  13. Voordat je de taart serveert kun je eventueel nog wat losse kaneel over de appeltjes strooien.

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating