Witlof was nooit mijn favoriet; tot dit gerecht op tafel kwam! Een heel andere manier van bereiden waardoor de smaak van de witlof alles behalve bitter is. Een malse groente met kruidige saus. De spekjes zijn de kers op de taart; ze geven een fijne, pittige bite aan het gerecht.
Gegratineerde witlof
Kook/bak tijd 35 minuten
Totale bereidingstijd 35 minuten
Hoeveelheid 4 personen
ingrediënten
- 4 hele witlof stronken
- 1 el roomboter
- 100 ml slagroom
- 50 ml witte wijn
- 2 el Parmigiano Reggiano kruimels (beter bekend als geraspte Parmezaanse kaas, te vinden in koeling)
- 4 el paneermeel
- Zout en peper
- 75 gr spekblokjes
Instructies
-
Breng water aan de kook en kook daarin de witlofstronken 5 minuten voor.
-
Laat de witlofstronken goed uitlekken, met de bovenkant naar beneden zodat al het vocht er goed uit kan lopen.
-
Verwarm de ovengrill op de bijna hoogste stand. Als je geen ovengrill hebt verwarm je de oven voor op 220 graden en, als je oven daarover beschikt; gebruik je de boven warmte.
-
Verhit de boter in een ovenbestendige pan. Snij de witlof stronken in de lengte midden door. Bak de witlof, met de snijkanten naar beneden, in de boter tot de snijkanten goudbruin zien.
-
Keer de stronken om en voeg de slagroom en witte wijn toe. Breng aan de kook en laat het geheel daarna 5 minuten pruttelen op klein vuur. Neem de pan van het vuur.
-
Bestrooi de witlof met zout en peper. Strooi dan de Parmezaanse kaas en het paneermeel erover. Verdeel de spekblokjes daar op.
-
Gratineer de witlof onder de grill of bovenin de oven tot een goudbruine kleur ontstaat. Onder de grill duurt dit ongeveer 5 minuten. In de oven zal dat 10-12 minuten duren.
-
Serveer de witlof in de pan. Serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree.
Laat een reactie achter