Cart Icon Winkelmand (Leeg)
Image Alternative Text
logo

Blog

Ambachtelijke perensap

Image Alternative Text

Mijn motto is dat je (bijna) alles zelf kunt maken. En dat wil ik dan uitproberen ook. Zo ben ik al tot veel ontdekkingen gekomen en ook zeker tot heel verrassende uitkomsten. Nu zou je zeggen; perensap is zo bijzonder niet. Dat klopt wel een beetje. Maar de zelfgemaakte perensap is niet te vergelijken met die uit het pak uit de winkel. Daarop is het zo heerlijk en zo leuk dat allemaal zelf te maken.

En wat dacht je verder van die overheerlijke geur in de keuken. Als ik bezig ben komen er altijd wat nieuwsgierige ogen om de hoek die ‘wat lekkers ruiken’. Dan kun je ook wel begrijpen dat die geur niet tot de keuken beperkt blijft. Zoetsappige lucht in de positieve zin van het woord dus ;).

Ambachtelijke perensap

Hoeveelheid 2 liter

ingrediënten

Ingredienten

  • 4 kg peer Mogen meerdere soorten door elkaar zijn
  • suiker
  • 2 el citroensap

Benodigdheden

  • sappan ook wel stoomextractor genoemd
  • flessen met deksel
  • grote pan

Instructies

  1. Zet je benodigdheden klaar. Zorg voor brandschone flessen; Kook ze goed uit in soda en leg ze evt. in de oven op 120 graden.
  2. Vul het onderste gedeelte van de sappan voor 3/4 met water.
  3. Was de peren en snij ze in vier tot acht delen. Het klokhuis en de schil mag je gewoon laten zitten. Deponeer ze in het bovenste gedeelte van de sappan.
  4. Zet je hittebron aan. Na ongeveer 30-45 minuten heeft het middelste gedeelte van de sappan zich gevuld met sap. Houdt in de gaten dat het slangetje waarmee je af kan tappen niet begint te lekken.
  5. Tap de sap af in een grote pan.
  6. Zet de grote pan met het afgetapte sap op het vuur. Voeg 2 el citroensap toe voor de houdbaarheid.
  7. Voeg naar smaak suiker toe. Als de peer van zichzelf al genoeg smaak geeft, is het niet nodig.
  8. Neem de schone flessen en giet daarin het sap. Vul ze geheel totdat boven aan de fles de sap iets 'bol' boven de opening uit komt. Draai de dop er stevig op en zet de fles op z'n kop.
  9. Als alle flessen vacuüm zijn kun je ze rechtop verder af laten koelen. De flessen zijn vacuüm als je de dop niet meer hoort 'ploppen' als je erop duwt.
  10. Je kunt de sap nu zeker 6 maanden bewaren. Na openen gekoeld bewaren en met ongeveer 3-4 dagen consumeren.

Gerelateerde berichten

3 Comments
  • C - 23 juli 2019 21:25

    Moet je de sap weer koken in de grote pan na het opvangen?

    Beantwoorden Beantwoorden
    1. Keuken - 10 augustus 2019 20:08

      Vanuit de sappan hoeft de sap niet nogmaals gekookt te worden. Je kunt het direct in de schone flessen opvangen. Vindt je het fijn toch in een grote pan op te vangen om het even later in de flessen te verdelen is het raadzaam de sap even een minuutje weer te laten koken. Succes met nog meer sap maken en bedankt voor de reactie!

      Beantwoorden Beantwoorden
  • Krijna - 15 augustus 2019 17:35

    Ik maak al jaren perensap Met zo’n sap pan en bewaar mijn sap in de kelder. Het blijft meer als een jaar goed.

    Beantwoorden Beantwoorden
    Leave a comment

    Welkom!

    product
    Lizette
    Foodblogger

    Hé! Ik ben Lizette en ben veel te vinden in mijn keuken. Leuk dat je ook een kijkje komt nemen in mijn ‘virtuele keuken’. Ook al zo dol op lekker eten wat er nog mooi uit ziet ook? Ik wel! Op deze blog vind je heerlijk recepten die ik graag met je wil delen. Van een verrukkelijke pasta, tot een prachtstuk van een taart. Ook vind je er tips en trucks bij het bereiden en/of conserveren van voedsel.

    Nieuwsbrief