Ambachtelijke perensap

Mijn motto is dat je (bijna) alles zelf kunt maken. En dat wil ik dan uitproberen ook. Zo ben ik al tot veel ontdekkingen gekomen en ook zeker tot heel verrassende uitkomsten. Nu zou je zeggen; perensap is zo bijzonder niet. Dat klopt wel een beetje. Maar de zelfgemaakte perensap is niet te vergelijken met die uit het pak uit de winkel. Daarop is het zo heerlijk en zo leuk dat allemaal zelf te maken.

En wat dacht je verder van die overheerlijke geur in de keuken. Als ik bezig ben komen er altijd wat nieuwsgierige ogen om de hoek die ‘wat lekkers ruiken’. Dan kun je ook wel begrijpen dat die geur niet tot de keuken beperkt blijft. Zoetsappige lucht in de positieve zin van het woord dus ;).

Ambachtelijke perensap

Hoeveelheid 2 liter

ingrediënten

Ingredienten

 • 4 kg peer Mogen meerdere soorten door elkaar zijn
 • suiker
 • 2 el citroensap

Benodigdheden

 • sappan ook wel stoomextractor genoemd
 • flessen met deksel
 • grote pan

Instructies

 1. Zet je benodigdheden klaar. Zorg voor brandschone flessen; Kook ze goed uit in soda en leg ze evt. in de oven op 120 graden.
 2. Vul het onderste gedeelte van de sappan voor 3/4 met water.
 3. Was de peren en snij ze in vier tot acht delen. Het klokhuis en de schil mag je gewoon laten zitten. Deponeer ze in het bovenste gedeelte van de sappan.
 4. Zet je hittebron aan. Na ongeveer 30-45 minuten heeft het middelste gedeelte van de sappan zich gevuld met sap. Houdt in de gaten dat het slangetje waarmee je af kan tappen niet begint te lekken.
 5. Tap de sap af in een grote pan.
 6. Zet de grote pan met het afgetapte sap op het vuur. Voeg 2 el citroensap toe voor de houdbaarheid.
 7. Voeg naar smaak suiker toe. Als de peer van zichzelf al genoeg smaak geeft, is het niet nodig.
 8. Neem de schone flessen en giet daarin het sap. Vul ze geheel totdat boven aan de fles de sap iets ‘bol’ boven de opening uit komt. Draai de dop er stevig op en zet de fles op z’n kop.
 9. Als alle flessen vacuüm zijn kun je ze rechtop verder af laten koelen. De flessen zijn vacuüm als je de dop niet meer hoort ‘ploppen’ als je erop duwt.
 10. Je kunt de sap nu zeker 6 maanden bewaren. Na openen gekoeld bewaren en met ongeveer 3-4 dagen consumeren.

Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Ambachtelijke perensap”

 1. C avatar
  C

  Moet je de sap weer koken in de grote pan na het opvangen?

  1. Keuken avatar
   Keuken

   Vanuit de sappan hoeft de sap niet nogmaals gekookt te worden. Je kunt het direct in de schone flessen opvangen. Vindt je het fijn toch in een grote pan op te vangen om het even later in de flessen te verdelen is het raadzaam de sap even een minuutje weer te laten koken. Succes met nog meer sap maken en bedankt voor de reactie!

 2. Krijna avatar
  Krijna

  Ik maak al jaren perensap Met zo’n sap pan en bewaar mijn sap in de kelder. Het blijft meer als een jaar goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating