Cart Icon Winkelmand (Leeg)
Image Alternative Text
logo

Blog

Appelsap maken mbv een sappan

Image Alternative Text

Hoe gezellig kan het zijn; lekker vroeg in de ochtend, op een vrije zaterdag, je bed uit en de auto instappen. Op naar de appelboomgaarden! Zelf plukken…dat geeft een diepe beleving van het product waarmee je aan de slag gaat.

Een uur later rijdt je dan met een kofferbak vol appels, vieze schoenen en vochtige haren van de motregen, naar huis. Nog mooier wordt het als het in de bijkeuken begint te geuren naar vers geplukte appels die liggen te drogen. Maar de essentie van de zaak komt pas als de appels worden verwerkt tot heerlijke appeltaart, appelmoes, compote, en…APPELSAP!

Appelsap maken mbv een sappan

Hoeveelheid 1 liter

ingrediënten

Ingredienten

 • 3 kg appel (goudreinette , elstar of jonagold)
 • 2 el citroensap
 • suiker
 • kaneel

Benodigdheden

 • sappan
 • flessen met deksel
 • grote pan

Instructies

 1. Zet je benodigdheden klaar. Zorg voor brandschone flessen; Kook ze goed uit in soda. Vul het onderste gedeelte van de sappan voor 3/4 met water.
 2. Was de appels en snij ze in parten. Het klokhuis en de schil mag je gewoon laten zitten. Deponeer ze in het bovenste gedeelte van de sappan.
 3. Zet je kookbron aan. Na ongeveer 30-45 minuten heeft het middelste gedeelte van de sappan zich gevuld met sap. Houdt in de gaten dat het slangetje waarmee je af kan tappen niet begint te lekken.
 4. Tap de sap af in een grote pan.
 5. Zet de grote pan met sap op het vuur. Voeg 2 el citroensap toe voor de houdbaarheid. Voeg naar smaak suiker en kaneel toe. Als de appel van zichzelf al genoeg smaak geeft, is het niet nodig.
 6. Laat de sap wat inkoken zodat die wat sterker van smaak wordt. Je kunt tussendoor wat sap proeven door met een SCHOON glas wat sap uit de pan te halen en te laten afkoelen. Je kunt naar smaak dan nogmaals wat suiker en/of kaneel toevoegen.
 7. Neem de schone flessen en giet daarin de sap. Vul ze geheel totdat boven aan de fles de sap iets 'bol' boven de opening uit komt. Draai de dop er stevig op en zet de fles op z'n kop.
 8. Als alle flessen vacuüm zijn kun je ze rechtop verder af laten koelen. De flessen zijn vacuüm als je de dop niet meer hoort 'ploppen' als je erop duwt.
 9. Je kunt de sap nul 6 maanden bewaren. Na openen gekoeld bewaren en met ongeveer 3-4 dagen consumeren.
No Comments
   Leave a comment

   Welkom!

   product
   Lizette
   Foodblogger

   Hé! Ik ben Lizette en ben veel te vinden in mijn keuken. Leuk dat je ook een kijkje komt nemen in mijn ‘virtuele keuken’. Ook al zo dol op lekker eten wat er nog mooi uit ziet ook? Ik wel! Op deze blog vind je heerlijk recepten die ik graag met je wil delen. Van een verrukkelijke pasta, tot een prachtstuk van een taart. Ook vind je er tips en trucks bij het bereiden en/of conserveren van voedsel.

   Nieuwsbrief