Wat een plaatje zeg! Dat dacht ik toen ik het gerecht voor de eerste keer had gemaakt en het bord had opgemaakt. Eten heeft dan veel raakvlakken met kunst. Die afstekende kleuren en de vormen. Werkelijk prachtig.
Gazpacho wordt in veel huisgezinnen niet op de menukaart gezet. Je ziet het veelal in de chiquere restaurants als voorgerecht. Toch is dit gerecht een echte aanrader om eens zelf te maken. En nee…ik serveer het ook zeker niet wekelijks. Dit is toch een beetje primeur en bewaar ik lekker voor als ik eters krijg. En dan het liefst voor de gasten met een culinaire zwak. Ze zitten dan aan tafel, maar bij het opdienen van dit gerecht heb ik ze ónder tafel (figuurlijk dan 😉 )
Bieten gazpacho met kabeljauw
ingrediënten
- 8 stuks Tomaten (8 kleine of 6 grote)
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 teentje knoflook
- 1/2 komkommer
- 2 sneetjes oud brood
- Zout
- 50 ml rodewijn azijn
- 2 rode bieten ongeveer 300 gram
- 2 el olijfolie
- 2 el suiker
- 1 blokje groentebouillon
- 125 ml water
- 3 druppels tabasco
Instructies
-
Was, pel en snij de tomaat, ui komkommer (schil mag je laten zitten), knoflook en paprika. Snij in stukken. Ook het brood (met korst) snij je in stukken. Voeg al deze ingrediënten bij elkaar in een ruime kom. Bestrooi met zout en giet er de rodewijn azijn overheen. Zet dit in de koelkast en laat marineren.
-
Was en schil de rode bieten. Kook ze gaar in ruim water met wat zout, de suiker, en het groentebouillon blokje. Verse rode biet heeft 2-3 uur nodig om gaar te worden. Giet de bieten af en vang het kookvocht op. Hiervan bewaar je 100 ml.
-
Tijdens dat de bieten aan het koken zijn, kun je de kabeljauw stomen. Neem daarvoor een pan met een stoommandje of stoom-vergiet (zie afbeelding). Doe een laagje water in de pan. Let er wel op dat het water onder de stoom-vergiet blijft. Leg de kabeljauw in het mandje en doe de deksel op de pan. Breng het water aan de kook en stoom de kabeljauw in 20 minuten gaar. Laat voorzichtig afkoelen.
-
Snij de gekookte bieten in dikke plakken van ongeveer 1-1,5 cm. Snij van de plakken dikke repen. Neem een reepje, snij 1 kant recht en de andere kant schijn af. Die ‘halve huisjes’ gebruik je straks voor de decoratie. Snij 8 ‘halve huisjes’.
-
Neem het gemarineerde mengsel uit de koelkast. Voeg de overige rode biet toe in stukken. Voeg ook het bewaarde kookvocht toe en blender alles tot een glad geheel.
-
Hang een fijne zeef boven een ruime kom. Giet de masse door het vergiet. Roer met een pollepel in de zeef zodat alles goed kan passeren. Alles wat in de zeef achter blijft mag je weg doen.
-
Je hebt nu een redelijk gladde massa in je kom. Als je goed kijkt zie je dat er toch wat ‘scheiding’ is. Er is een gedeelte water dun en een gedeelte wat meer vastheid heeft. Om er 1 geheeld van de maken (de massa te monteren zoals je dat noemt), voeg je voorzichtig, al roerend met een garde, 2 el olijfolie toe. Voeg ter smaak de tabasco toe en naar wens kun je het geheel verder op smaak maken met zout, rodewijn azijn of suiker. Zelf heb ik er 1 el suiker nog bij gedaan.
-
Schenk de gazpacho (het vloeibare geheel) in borden of kommen. Verdeel de kabeljauw. Decoreer met de ‘halve huisjes’ rode biet en eventueel een paar blaadjes basilicum. Zet in de koelkast tot het moment van serveren.
Laat een reactie achter