Bramen siroop

Het is weer tijd voor de bramen. Plukken is een leuk karwei al hou je er wel heel wat schrammen aan over. In de natuur en tegenwoordig in veel achtertuinen kunnen we de wild uitgroeiende struiken vinden. De vruchtjes zijn klein en je hebt er ook best veel nodig om een wat sap of siroop te krijgen. Maar de moeite is het resultaat waard!

Bramen Siroop

Hoeveelheid 1 liter

ingrediënten

 • 2,5 kg Bramen
 • 5 el citroensap
 • 130 gram suiker

Instructies

 1. Spoel de bramen goed schoon. Zeker in zelf geplukte bramen willen nog wel eens kleine wormpjes zitten. Het is dan ook een optie om de bramen in een emmer te doen, onder water te zetten en zout toe te voegen om de wormpjes te doden.
 2. Steriliseer de glazen flessen waar je de siroop in gaat doen. Dit doe je het handigste door in een ruime pan, water aan de kook te brengen en de flessen gedurende 3 minuten mee te koken. Gebruik bij voorkeur glazen flessen met een metalen deksel.
 3. Pureer de schoongemaakte bramen met een staafmixer. Maak ze zo fijn mogelijk.
 4. Duw de gepureerde bramen door een fijne zeef. Gooi de achtergebleven pulp bij het GFT afval. Je hebt nu mooie pure siroop zonder pitjes.
 5. Kook de siroop gedurende 10 minuten. Voeg tijdens het koken de citroensap voor de houdbaarheid en de suiker voor de smaak toe.
 6. Doe de siroop na het koken in gesteriliseerde flessen en draai de dop er op. Bij voorkeur zijn je flessen nog warm. Zo voorkom je dat ze barsten als je de hete siroop toevoegt.
 7. Zet de flessen op zijn kop en laat ze afkoelen. Op deze manier trekken ze vacuüm en zijn ze minstens een half jaar houdbaar.

Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Bramen siroop”

 1. Gert Zuiddam

  Lekker! Heb vorige week ook een flesje gemaakt uit eigen tuin ?

 2. Lekkersvanlies.nl

  En hoe smaakte die Gert Zuiddam?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating