“Run, run, as fast as you can…” roept het brood mannetje in het sprookje. Het versgebakken gingerbread mannetje rent voor zijn leven omdat hij niet opgegeten wil worden. En terecht, want dat brood mannetje is zo lekker, dat opeten de enige optie voor ons is!
Het koekje komt van oorsprong uit Engeland. Al eeuwenlang is het brood mannetje geliefd, vooral nadat Koningin Elizabeth I het brood mannetje liet maken met met versiering van bladgoud erop. Het brood mannetje leent zich voor ruime (kinder)fantasie.
Gingerbread-man koekjes
Kook/bak tijd 45 minuten
Totale bereidingstijd 45 minuten
Hoeveelheid 30 stuks
ingrediënten
- 350 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl gemberpoeder
- 1,5 tl kaneel
- 125 gr roomboter
- 175 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 stuks ei
- 4 el ahorn siroop
- Versiering naar eigen inzicht
Instructies
-
Neem de bloem en bakpoeder en zeef die boven een beslagkom. Voeg dan de gemberpoeder, kaneel, boter en suiker toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg.
-
Voeg het ei en de siroop toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Maak een bal van het deeg en verpak die in vershoudfolie. Leg voor 30 minuten in de koelkast.
-
Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit op het werkblad. Maak een plak van 3-4 mm dik. Neem het steekvormpje of snij de mannetjes uit met behulp van een kartonnen malletje.
-
Leg je brood mannetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de mannetjes voor 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.
-
Laat de gingerbread-mannen afkoelen voordat je ze gaat versieren.
Laat een reactie achter