Mayonaise

Jaren geleden maakte ik voor de eerste keer mayonaise, en wel in een bijzondere context; een teambuilding! Zo verschillend als we waren…er moest worden samen gewerkt. Zo verschillend als de ingrediënten voor mayonaise zijn, het moet een eenheid worden. Het vraag anders wel zorgvuldigheid, te snel samenvoegen van ingrediënten zorgt voor schifting, het wordt geen mooie samenhang. Geweldig vergelijk toch?

Maar nu aan de slag. Alleen mag…maar als wilt samenwerken is dit je kans 😉

Mayonaise

Prep Time 30 minuten
Totale bereidingstijd 30 minuten
Hoeveelheid 450 ml

ingrediënten

 • 400 ml zonnebloem olie
 • 3 eidooiers
 • 0,5 tl Zout
 • 0,5 tl poedersuiker
 • 2 el azijn
 • 1 el mosterd fijn

Instructies

 1. Laat alle ingrediënten eerst op kamer temperatuur komen.
 2. Neem dan de eidooiers, het zout, de poedersuiker en de mosterd en klop met een garde tot een glad mengsel.
 3. Nu ga je de zonnebloem olie toevoegen. Eerst de helft van de totale hoeveelheid. Doe dit met kleine beetjes tegelijk…bijna druppelsgewijs. Als je de olie te snel gaat toevoegen kan het mengsel gaan schiften (van elkaar scheiden, het gaat klonteren). Blijf goed kloppen met de garde.
 4. Voeg nu de azijn toe en klop er goed door. Daarna voeg je beetje bij beetje de rest van de azijn toe.
 5. Nu kun je proeven. Je kunt wat extra zout of azijn toevoegen als je dat lekker vindt. Als je zout toevoegt, los je dat eerst op in een heel klein beetje warm water.
 6. Bewaar de mayonaise in een fles of potje. Heb je die niet dan heb je misschien wel een bidon liggen, die zijn er ook prima geschikt voor.

Opmerkingen en tips

 • Zelfgemaakte mayonaise bevat rauw ei. Dit is dus niet geschikt voor mensen met een zeer lage weerstand, hele jonge kinderen en zwangere vrouwen. De mayonaise die je in de winkel koopt is anders behandeld!
 • De mayonaise is goed een week houdbaar. Daarbij is het wel belangrijk dat je schoon hebt gewerkt tijdens het bereiden van de mayonaise.

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating