Pompoen kruidcake

We kennen die heerlijke herfstdagen toch nog wel? Oude schoenen aan, jas aan, vergeet je sjaal niet en laat de paraplu maar thuis. Want sloffen door de bladderen met een stevige wind om de oren is pas echt herfst. Maar je avontuur is helemaal compleet met dit diepe herfst recept…pompoen kruidcake. Huiverig voor pompoen? Helemaal niet nodig! Dit recept bewijst het.

Pompoen kruidcake

Kook/bak tijd 45 minuten
Totale bereidingstijd 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid 12 personen

ingrediënten

  • 1 pompoen ongesneden 400gr, gesneden 300gr
  • 4 eieren
  • 150 gr suiker
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 200 ml suikerstroop
  • 200 ml zonnebloem olie
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el speculaaskruiden

Instructies

  1. Maak als eerste de pompoen schoon. Doe dit door de pompoen verticaal door te snijden. Lepel de dradige binnenkant met de pitten eruit. Leg de pompoen op het gesneden vlak en snij nu met een scherp mes de schil eraf. Een fles-pompoen is gemakkelijker te snijden en zelfs te schillen met een dunschiller. Een ronde pompoen daarentegen heeft een dikkere hardere schil.
  2. Stoof dan de pompoen 12 min in een pan. Dit kun je doen met behulp van een stoommandje onderin je pan. Als je dat niet hebt zet je de pompoen voor de helft onder water en kook ze eveneens 12 minuten. Laat de pompoen daarna heel goed uitlekken in een fijne zeef.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet de bakvorm goed in.
  5. Klop de eieren met de suiker tot het wit en schuimig is.
  6. Voeg de stroop, gember, de olie en 100 ml water toe aan het eimengsel en roer goed door.
  7. Zeef het bakmeel en de speculaaskruiden boven het eimengsel en schep voorzichtig om tot het een glad beslag is. Schep rustig en van onder naar boven.
  8. Pureer de goed uitgelekte pompoen en schep ook dat voorzichtig door het beslag heen.
  9. Schenk het beslag in de bakvorm.
  10. Bak de pompoen kruidcake 50 minuten in de oven. Wordt je cake halverwege de baktijd te donker aan de bovenzijde, dek de bovenkant van de cake dan af met aluminium folie -> (direct op de cake zelf en niet strak getrokken over de vorm heen)
  11. Controleer door het gebruik van een saté prikker of de cake gaar is. Steek de prikker in het midden van de cake, als de prikker schoon terug komt is de cake gaar. Bak de cake anders nog 5 minuten langer en controleer opnieuw.
  12. Laat de cake daarna geheel afkoelen in de bakvorm. Stort daarna om op een plank of bord. De cake is een dag later nog lekkerder!

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating