Bramentulband met lavendelglazuur

Ik heb een heerlijke tuin en groeien doet er van alles. Ook zeker veel onderdelen die eetbaar zijn. En wat is er leuker als het dat te gebruiken in een gerecht. Starend naar een uitbundig bloeiende lavendelplant, stond ik enkele weken geleden na te denken wat ik daar eens mee ga doen. Een kopje lavendel thee is snel gemaakt, maar die kennen we nu wel. Er moest iets anders komen. Al mijmerend zette ik een paar stappen en viel mijn ook op een jong stekje van een oude bramenstruik. Er zaten zowaar best wat bramen aan! En ping… bramen en lavendel moet het worden…zou het kunnen?…

Nou, ik was al snel gerustgesteld. Een aantal weken later mag ik nu trots dit recept met jullie delen. Heerlijk bij een kopje thee op een zomerse avond. De tulband vult redelijk dus doe niet te royaal. En als we dan toch tips aan het geven zijn; de tulband smaakt nog heerlijker als je h’m af laat koelen in de oven en 2 uur later op eet. Dan is de tulband nog een beetje warm en ruik je de bloemige geur nog sterk.

Bramentulband met lavendelglazuur

Kook/bak tijd 25 minuten
Totale bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Hoeveelheid 12 personen

ingrediënten

 • 250 gr roomboter
 • 200 gr suiker
 • 4 stuks eieren
 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 100 gr Bramen
 • 75 gr poedersuiker
 • 4 hele lavendelbloemen
 • 50 ml melk

Instructies

 1. Neem de lavendelbloemen en ris de paarse kleine bloemetjes er af. Neem de melk en voeg daar de lavendel aan toe. Zet weg in de koelkast.
 2. Neem de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
 3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 4. Neem de roomboter en suiker en doe in een beslagkom. Mix op de hoogste stand tot het lichtgeel en romig ziet. Voeg al mixend de eieren 1 voor 1 toe. Het mengsel wordt wat korrelig van structuur, maar dat komt goed.
 5. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix kort op de laagste stand en dan op de hoogste stand tot een stevig samenhangend geheel.
 6. Voeg als laatste de schoongewassen bramen toe en mix nog kort door.
 7. Vet de tulband vorm goed in. Bij gebrek daaraan kun je ook een cakeblik gebruiken.
 8. Stort het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig.
 9. Bak de tulband 40 – 45 minuten in de oven.
 10. Ondertussen kun je het glazuur voorbereiden. Neem daarvoor de poedersuiker. Voeg daar 4 el van de lavendelmelk aan toe. Schep ook de lavendel bloemetjes mee. Vermeng met een lepel al roerend. Voeg eventueel wat extra melk toe. Doe dit niet te snel want glazuur wordt al snel te dun. Als je met een lepel een streep door het glazuur zet, moet die niet sneller als 4 seconden dicht vallen.
 11. Laat de tulband in de vorm afkoelen. Stort dan om op het gewenste bord of plank. Giet de glazuur over de tulband. Serveer de tulband in zijn geheel, dat ziet er mooi uit.

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Eén reactie op “Bramentulband met lavendelglazuur”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating