Geweckte tomaten-pastasaus

Wat is het soms toch heerlijk hé, gewoon een bord spaghetti na een heerlijke dag werken. Of als je veel eters krijgt, dan maken we simpelweg een grote pan vol. De saus van je pasta is vaak de grote smaakmaker. Daar valt of staat een hoop mee. Voor we het in de gaten hebben kiepen we wat ‘poeder’ en water bij elkaar…en hopla…pastasaus. Ja? nee toch?!

Met dit recept maak jij je eigen pastasaus. Het leuke is dat je er zelf ook mee kan spelen hoeveel kruiden je er in doet. Het recept zorgt er in ieder geval voor dat je wat voorraad hebt en je nog eens spontaan wat extra eters kan krijgen.

Geweckte tomaten-pastasaus

Met dit recept maak je ongeveer 5 potten van 450ml saus. 1 pot is goed voor een pastagerecht voor 4 personen. Je kunt er dus ook voor kiezen om potten met grotere hoeveelheden te maken, of juist met kleinere hoeveelheden.
Kook/bak tijd 1 uur
Totale bereidingstijd 1 uur 45 minuten
Hoeveelheid 5 potten

ingrediënten

 • 2,5-3 kg Tomaten rijp
 • 3 rode uien
 • 3 paprika rood
 • 3 teentjes knoflook
 • 4 el gedroogde Italiaanse kruiden
 • 15 gr Basilicum vers gesneden/geknipt
 • 1/2 el balsamicoazijn
 • 30 ml olijfolie

Instructies

 1. Neem de gewenste glazen potten met goed passend (niet beschadigd) deksel. Maar ze goed schoon, reinig ze evt met soda en spoel dat goed af met heet/kokend water. Kook ze uit. Zet de potten daarna op een schone theedoek en zorg dat ze schoon blijven.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 3. Snij de tomaten in parten, snij de knoflook fijn en schil en snij de ui in dikke plakken.
 4. Leg de tomaten en de ui op een bakplaat en verdeel er de knoflook en basilicum overheen. Neem eventueel een tweede bakplaat als je die hebt, doe het anders in 2 keer.
 5. Meng de olijfolie met de Italiaanse kruiden en besmeer daarmee de tomaten, met behulp van een bak-kwast.
 6. Snij de paprika door de midden en verwijder de zaadlijsten. Leg die met de snijkant naar beneden op een (andere) bakplaat, of naast de tomaten als dat past.
 7. Rooster de tomaten en paprika’s ongeveer 45 minuten in de oven. De tomaten zullen mooi gaan verschrompelen. De paprika’s vertonen na verloop van tijd een soort bruine blaren op de schil. Je ziet dat de schil los gaat laten. Let erop dat de paprika zelf niet verbrand.
 8. Neem de paprika’s uit de oven en stop ze in een plastic zakje die je dichtknoopt. Laat dat 15 minuten liggen zodat de schil verder los komt.
 9. Neemt de tomaten en doe in een ruime pan.
 10. Neem de paprika’s uit de zak en haal de schil er af. Doe de paprika’s in de pan bij de tomaten. Neem dan de staafmixer en pureer alles tot saus. Gebruik (zo mogelijk) de laagste stand van je staafmixer. Mooi is het als de saus niet geheel glad is maar nog iets structuur bevat.
 11. Voeg de balsamicoazijn en royaal zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Proef op smaak en voeg naar smaak nog zout en peper toe. Hou je van nog meer kruidigheid? Schroom niet om nog meer verse basilicum of gedroogde Italiaanse kruiden toe te voegen.
 12. Als je de saus goed op smaak vindt schep je de saus in de schone potten. Vul ze tot 1 of 2 cm onder de rand van de pot. Zorg dat de pot-rand schoon is. Draai het deksel er stevig op.
 13. Als alle potten zijn gevuld neem je een grote ruime pan. De pan moet groot genoeg zijn dat al de potten naast elkaar in de pan kunnen staan met tussenruimte. Leg, tegen beschadigen en rammelen, een theedoek (of andere doek) op de bodem van de pan. Zet de potten daar op. Zorg dat de potten elkaar niet raken en ook de pan-rand niet.
 14. Vul de pan met water tot de potten half onder water staan. Zet op klein vuur en weck de potten 45 minuten in water wat net niet aan de kook is (95 graden). Dit kun je meten met een kookthermometer. Je kunt het ook zien aan het water, er komen kleine belletjes in het water en het water condenseert.

Opmerkingen en tips

 • Het roosteren van de tomaten kun je in 1 keer doen in de oven op 2 bakplaten. Wissel dan wel halverwege de bakplaten om (boven-onder).
 • Als je andere kruidigheid wil aan je pastasaus, vervang dan de Italiaanse kruiden voor verse tijm en/of rozemarijn.
 • De geweckte saus in potten in gemakkelijk een jaar houdbaar. Zelf gebruik in het liefst nieuwe deksels op de potten zodat je verzekerd bent van een goede sluiting. Je kunt ook gebruik maken van echte weckpotten met een rubber ring. De wecktijd en temperatuur blijven dan gelijk. Na het wecken moet je dan goed controleren of de rubber ring goed vast zit door rustig aan het rubber ring te trekken. Gebruik bij voorkeur geen weckpotten met een draadbeugel maar met klemmen.

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating