Luxe oliebollen

Met mooie strikken in mijn haar en een prachtige jurk aan, stond ik daar. Blond, klein, rode wangen en heel nieuwsgierig. In de bijkeuken van mijn opa en oma was het. Verwonderd keek ik naar de enorme cementkuip waarin mijn opa stond te roeren. Oliebollen ging hij bakken zei hij. Het begon meer op een soort wit modderbad te lijken! In een aardappel bak, naast de cementkuip, zaten krenten en rozijnen. Met een bedenkelijk gezicht pikte ik nog zo’n lekker rozijntje uit de bak. Nadat opa had gewaarschuwd dat het toch echt de laatste was die ik nam, kwam oma binnen om opa te helpen. Ze strooide de vulling in het grote modderbad. Tja, nu begon het toch een beetje op een vloeibare oliebol te lijken. Opa streek eens met zijn zakdoek het zweet van zijn voorhoofd terwijl oma een grote natte handdoek over de cementkuip gooide. Er werd nog even wat aan de kachel gedaan en werden toen weer naar de Lego gejaagd.

Dat hele proces van oliebollen speelde zich al jaren af. Ieder jaar opnieuw. En nu is het mijn beurt…maar dan wel met een eigen recept. Een snufje luxe kon niet ontbreken, deze goed gevulde oliebol misstaat mijn bakkunst niet!

Goed gevulde oliebollen

ingrediënten

 • 1 goudreinet appel
 • 50 gr krenten
 • 100 gr rozijnen
 • 50 gr cranberry’s
 • 600 ml halfvolle melk
 • 42 gr verse gist of 14 gram droge gist (2 zakjes)
 • 5 gr zout
 • 20 gr witte basterdsuiker
 • 600 gr patent bloem
 • 1 el kaneelpoeder
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 el citroensap

Instructies

 1. Belangrijk: zorg dat producten die koel bewaard worden op kamertemperatuur komen.

 2. Schil de appel en verwijder het klokkenhuis. Snij het vruchtvlees en klein stukjes van maximaal 5 millimeter. 

 3. Weeg de krenten, rozijnen en cranberry’s af en doe ze bij elkaar in een vergiet. Was ze onder de stromende kraan en laat dan goed uitlekken.

 4. Verwarm de melk in een pannetje tot ongeveer 50 graden. Zeker niet laten koken dus! Neem in een kommetje wat van de warme melk apart. Neem de gist en los die op in de melk. roer tot alles goed is opgenomen in de melk, vooral bij verse gist is dat belangrijk.

 5. Zeef de bloem boven een grote kom. Maar een kuiltje in het midden van de bloem. Strooi het zout en de kaneel aan de buitenkant van de bloemrand. Doe de citroensap, vanillesuiker en de witte basterdsuiker in het kuiltje. 

 6. Giet dan de gist/melk oplossing in het kuiltje en ga mixen met een mixer vanuit het midden. Gebruik deeghaken. Doe dat eerst op een wat lagere stand. Tijdens het mixen voeg je beetje bij beetje de rest van de lauwe melk toe. Als alle melk erbij zit mix je nog een enkele minuut door.

 7. Neem dan een houten pollepel en meng daarmee de rozijnen, krenten en cranberry’s door het beslag. Klop het beslag met de pollepel tot een luchtig geheel.

 8. Dek dan de mengkom af met een vochtige doek. Laat het beslag ruim een uur rijzen op een warme plek waar het niet tocht. Tip: ik heb een ontdooi stand op mijn oven, die zet ik aan en zet mijn kom in een dichte oven. Perfecte rijskast 😉

 9. Verwarm olie op 180 graden in een pan of frituurpan. Gebruik eventueel echte oliebollen olie, dat is een mengsel van verschillende soorten olie. Het geeft de oliebollen een nóg mooiere korst. 

 10. Roer het beslag nog even kort door voor dat je het gaat verwerken.

 11. Neem een oliebollen schep of neem twee grote opschep lepels. Maak mooie bollen en laat ze voorzichtig in de olie glijden. De bollen moeten vrij kunnen zwemmen, dus bak ze steeds met een paar tegelijk.

 12. De bollen hebben ongeveer 6 minuten nodig voor ze gaar zijn. De bollen draaien zelf om als de ene kant gaar is. Dat is een heel leuk gezicht!

 13. Vergeet tussen het bakken door niet om alvast je tanden in een vers gebakken bol te zetten. Alvast een goede jaarwisseling toegewenst!

Reacties

6 reacties op “Luxe oliebollen”

 1. Nathalie Vd Heiden

  Die cranberry’s lijkt me een heerlijke toevoeging zeg!! Ik ga het denk ik ook een keer zelf proberen.. en dan ga ik zeker dit recept gebruiken?

  1. Lekkers van Lies

   Nathalie Vd Heiden ?zeker doen. Het is echt de moeite waard! De cranberries maken de bollen wat zoet. Echt heerlijk ?

  1. Lekkers van Lies

   Cora Molenaar nee in deze niet. Daarom kun je ze ook sneller bakken. Als je het met bier wil doen is het rijzings proces veel langer

  2. Cora Molenaar

   Lekkers van Lies
   Fijn om dat te weten. Mijn moeder deed dat er altijd in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating