Dit is zo’n taart waarvan alle monden open vallen! Een prachtstuk…ware kunst. Het water loopt je in de mond en er is geen houden aan; iedereen zal de taart, hoe mooi ook, zo snel mogelijk willen proeven. Als je de taart ziet zou je verwachten dat die zwaar op de maag zal vallen en erg zoet is. Nou, ik kan je gerust stellen.
Terecht krijgt deze taart de naam “winterkoning”. Zoals dat kleine mooie vogeltje, met zijn prachtige kleuren, een kunststuk is in de witte sneeuw; zo is deze taart de schitterende afsluiter van jou kerstdiner!
Merengue taart “winterkoning”
ingrediënten
Voor de bodems
- 6 eieren waarvan alleen de eiwitten
- 250 gr suiker
- 100 gr poeder suiker
- snufje Zout
- 2 el bloem
- 4 druppels eetbare kleurstof Optie
Voor de vulling
- 150 gr suiker
- 6 el water
- 500 ml slagroom
- 100 gr roomkaas
- 2 zakjes vanille suiker
- 125 gr frambozen
- 3 el crème fraiche
- 30 gr witte chocolade
- 30 gr pure chocolade
Voor de koekjes (je kunt ook kiezen voor kant en klare koekjes
- 1 ei waarvan alleen de eidooier
- 150 gr koude boter
- 100 gr basterdsuiker
- 200 gr bloem
Instructies
-
Splits de eieren en doe de 6 eiwitten in een mengkom. Voeg een snufje zout en evt. een paar druppels kleurstof toe. Meng 250 gr suiker met 1 el bloem. Bedek twee bakplaten met bakpapier en teken op iedere plaat een cirkel van ca. 20 cm doorsnee. Bestrooi de cirkels met 1 el bloem.
-
Mix het eiwit tot het mooie witte pieken vormt. Voeg lepel voor lepel de suiker met bloem toe. Het eiwit zal mooi gaan glimmen. Voeg nu de poedersuiker toe en schep er voorzichtig doorheen. Verdeel het schuim over de twee bakplaten in de cirkels en vorm er met een lepel een gelijkmatige schijf van.
-
Bak de eiwit bodems 1,5 uur op 100 graden in het midden van de oven. Het beste is dit een dag van tevoren te doen en de eiwitten de nacht over in de oven te laten indrogen. Haal het bakpapier er voorzichtig af.
-
Maak tijdens het bakken van de eiwit bodems eventueel de koekjes. Neem de eidooier en de boter en mix door elkaar tot de boter wat zachter is geworden. Voeg de basterdsuiker en bloem toe en mix tot een kruimelig deeg. Kneed daarna met koude handen tot een glad geheel en maak er een bal van. Wikkel die in verhoudt folie en laat een ½ uur in de koelkast rusten. Naam daarna het deeg uit de koelkast en rol uit tot een plak van 4-5mm dik. Snijdt of steek het deeg in de gewenste vorm. Het overige deeg kun je steeds weer kneden en uitrollen tot alle deeg op is. Leg je deeg figuren op een bakplaat met bakpapier en bak 18-20 min op 175 graden in het midden van de oven.
-
Tijdens het rusten van het deeg kun je eventueel de karamel maken. Doe 150 gr suiker en 6 el water in een pannetje. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Zet daarna op laag vuur en stop met roeren! Laat het langzaam inkoken, beweeg daarbij af en toe de pan. Als de massa goudkleurig is geworden zet je het vuur uit. Let op; de karamel is nu nog erg heet. Giet op een stuk bakpapier de helft van de massa. Laat uiteen lopen in de jouw gewenste vorm. Als het hard is en afgekoeld kun je de ‘karamelkoek’ in stukken breken. Roer door de rest van de karamel, met een houten pollepel, 3 el crème fraise. Laat afkoelen in de pan.
-
Neem 2 boterhamzakjes. Doe in het ene zakje de witte chocolade en de andere de pure chocolade. Knoop de zakjes stevig dicht en leg in heet water. De chocolade zal nu smelten. Kneedt af en toe de zakjes zodat alle chocolade goed kan smelten.
-
Klop 500 ml slagroom met 2 zakjes vanille suiker tot een stevige slagroom. Roer daarna de roomkaas door de slagroom tot een gladde room.
-
Als alle onderdelen klaar zijn kun je de taart gaan opbouwen. Leg daarvoor eerst 1 merengue bodem neer. Besmeer die met de helft van de room. Giet ¾ van de karamelsaus over de room. Neem de helft van de frambozen en leg die op de room. Daar bovenop leg je de tweede merengue bodem. Ook die bestrijk je met de andere helft van de room. Versier nu de bovenkant met de ‘karamelkoekjes’, frambozen en de koekjes. Druppel de rest van de karamel saus er overheen. Neem de zakjes chocolade uit het water en knip een klein hoekje af zodat je een klein gaatje hebt. Versier de taart door de chocolade kris kras over de taart te gieten.
-
Bewonder eerst het mooie kunststuk voordat je een hap gaat nemen van deze verrukkelijke taart! Eet smakelijk!!!
Opmerkingen en tips
– Zorg voor een goede ontvette kom waarin de je eiwitten gaat kloppen
– Heb liever wat meer geduld voor de karamel in plaats van dat je het vuur te hard zet en je karamel aanbrand en onbruikbaar wordt
– Maak de eiwit bodems een dag van tevoren en laat ze in de oven de nacht over indrogen
Laat een reactie achter