Bieten- appelroos van filodeeg

Een prachtstuk op je bord…dat is dit met recht. Bijna te mooi om op te eten.

We hebben hier het een en ander aan groenten in de tuin staan. Erg leuk overigens om dat zelf op te kweken! En de smaak van de groenten is heel intens en puur. Inmiddels dus ook prachtig grote kroten staan. Daar moet je dan wat mee. En wat anders als anders, daar houden we wel van!

Een verrassend gerechtje voor op een zomerse avond. Leuk als voorgerecht om goed te beginnen maar ook volstaat het als groente onderdeel van het hoofdgerecht.

Bieten- appelroos van filodeeg

Kook/bak tijd 40 minuten
Totale bereidingstijd 40 minuten
Hoeveelheid 2 personen

ingrediënten

 • 10 vellen filodeeg vierkant van formaat
 • 50 ml olijfolie
 • 1 grote appel elstar of jonagold
 • 1 grote rauwe biet
 • 1 el roomboter
 • 6 takjes tijm
 • 1 tl kaneel

Instructies

 1. Neem het filodeeg uit de vriezer en haal uit de verpakking. Leg het 5 minuten op een droge theedoek en vouw de vellen recht. Laat ze nog 10 minuten verder ontdooien en trek dan de vellen voorzichtig van elkaar af. Knip de vellen met een schaar door de midden zodat je stroken krijgt.
 2. Was en schil de appel. Snij in 4 parten en verwijder het klokhuis. Snij dan in dunne schijven. Was en schil de biet. Snij door de midden en snij dan in dunne schijven.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 4. Neem de vellen filodeeg en de olijfolie. Smeer met hulp van een bakkwast de olijfolie dun op beide kanten van de filodeeg vellen. Voor elk roosje gebruik je 10 stroken filodeeg.
 5. Neem 10 stroken filodeeg en leg die in de lengte, laat ze voor de helft overlappen. Leg 4 stroken naast elkaar. Daar bovenop doe je hetzelfde zodat je 2 lagen van 4 filodeeg stroken hebt. De laatste 2 stroken leg je er bovenop, de één links en de ander rechts. Zo heb je een gelijkmatige verdeling van het filodeeg.
 6. Trek in gedachte een denkbeeldige lijn horizontaal over het filodeeg. Aan de bovenzijde ga je de schijfjes appel en biet neerleggen. Verdeel gelijkmatig en leg ze iets over elkaar heen. Bestrooi de schijfjes met wat kaneel.
 7. Vouw het filodeeg dubbel over de schijfjes biet en appel heen. Rol de strook nu op zodat er een roosje ontstaat. Je kunt het roosje in vorm houden door het roosje in een klein oven-pannetje te doen of door een strook te vouwen van aluminiumfolie en die er omheen te doen.
 8. Herhaal de voorgaande 3 stappen voor het volgende roosje.
 9. Smelt de roomboter en bestrijk daarmee de bovenkant van het roosje. Ris van 4 takjes tijm de blaadjes en verdeel de tijm over de bovenkant van de roosjes.
 10. Bak de roosjes 20-25 minuten in de oven.
 11. Decoreer de roosjes met de overige takjes tijm.

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating