Frambozen sorbet

IJs in de wintertijd, het kan echt met deze heerlijke frambozen variant. Lastig om te maken? nee! IJsmachine nodig? nee!

Zelf heb ik geen ijsmachine en ben ik creatief genoeg om zonder dat apparaat te zoeken naar een goed sorbet recept. Na veel lezen over soorten ijs en wat belangrijk is bij het maken en welke producten welk effect hebben op het eindresultaat ben ik aan de slag gegaan. Al snel heb ik gekregen wat ik wilde: een mooi luchtige sorbet zonder ijskristallen.

Sorbet ijs leent zich voor veel gelegenheden. Gewoon makkelijk en snel voor tussendoor maar ook zeker als afsluiter van je kerstdiner!

Frambozen sorbet

Hoeveelheid 5 personen

ingrediënten

 • 500 gr frambozen (uit de diepvries)
 • 150 ml water
 • 200 gr suiker
 • 1 citroen
 • 2 stuks eieren
 • 2 blaadjes gelatine

Instructies

 1. Laat de frambozen ontdooien. Kies vast een bak of kom uit waar je het eis in wil doen als het in de vriezer gaat. Het beste is een wat platte, brede bak te hebben.
 2. Was de citroen en haal er met een dunschiller de schil af in stroken.
 3. Leg de blaadjes gelatine in ruim koud water. De gelatine zal nu zacht gaan worden.
 4. Breng voor de siroop het water met de suiker en de schil van de citroen aan de kook. Kook dit 6 minuten op een laag vuurtje. Knijp de gelatine uit en voeg bij de siroop onder goed roeren. Laat de siroop afkoelen.
 5. Pureer de frambozen. Wrijf de frambozen door een fijne zeef. Dit doe je door met een garde of pollepel heen en weer te wrijven over de bodem van de zeef. De pitjes en een beetje frambozen nat blijven in de zeef, in je kom heb je een mooi dikke frambozensap.
 6. Voeg al roerend de siroop toe aan de frambozensap.
 7. Giet dit mengsel tijdelijk in een kom. Zet 20 minuten in de vriezer.
 8. Neem de eieren en splits deze. Het eiwit hebben we nodig. Om met eiwit te werken is het belangrijk dat je kom, waar het eiwit in komt, goed schoon is. Bij het splitsen van de eieren moet het eigeel heel blijven. Het eigeel gebruiken we niet.
 9. Klopt het eiwit op. Dat doe je met een mixer op de hoogste stand. Zorg dat de gardes in het begin goed in het eiwit zitten zodat er direct veel lucht in het eiwit komt. Klopt in enkele minuten tot een wit luchtige massa. Als je de kom op kan keren en het eiwit er niet uitvalt is die goed.
 10. Haal het frambozenmengsel uit de vriezer en roer los met een garde. Schep vervolgens voorzichtig het eiwit door het frambozenmengsel met behulp van een garde.
 11. Doe het geheel in je uitgekozen, platte bak. Dek de kom af en zet in de vriezer voor 4 uur. Na het eerste en het tweede uur moet je het geheel los roeren en weer glad strijken.
 12. Haal het sorbetijs uit de vriezer. Laat 5 minuten staan en vorm dan mooie bolletjes ijs met behulp van een ijslepel. Bestrooi het ijs eventueel met wat chocolade schaafsel of versier met slagroom.

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

2 reacties op “Frambozen sorbet”

 1. Annelies Stam

  Ik mis in het recept de hoeveelheid water?

  1. Lekkers van Lies

   Bedankt voor je oplettendheid! 150ml. Ik ga het toevoegen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating