Cart Icon Winkelmand (Leeg)
Image Alternative Text
logo

Blog

Italiaans breekbrood

Image Alternative Text

Soms heb je zo’n zin in een hartige lunch. Een pizza is soms wat te veel en een boterham met kaas is zo Hollands. Dit breekbrood leent zich perfect voor een hartige lunch. Na een paar stukken heb je echt genoeg.

Ik heb gezocht naar een luchtig deeg. Kneden en rijzen hoort daar eenmaal bij. Kinderen in vakantietijd vinden het vast niet erg om wat te helpen. Leuk om te maken, nog lekkerder om op te eten.

Italiaans breekbrood

Prep Time 1 uur
Totale bereidingstijd 3 uur
Hoeveelheid 4 personen

ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • snufje Zout
  • 7 gr droge gist
  • 10 gr suiker
  • 35 gr roomboter
  • 300 ml melk
  • 1 eidooier
  • 8 zongedroogde tomaten op olie, uit een pot
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 8 plakjes salami vleeswaren
  • 1 el Italiaanse kruiden

Instructies

  1. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
  2. Neem een grote beslagkom. Doe daar de bloem, het zout, de gist, de suiker en de roomboter in. Warm de melk wat op in de magnetron of in een pannetje. Het moet lauw/warm zijn.
  3. Giet al roerend met een garde de melk bij de ingrediënten in de beslagkom. Als alles goed begint te vermengen wordt roeren lastig. Was je handen met koud water en neem het beslag uit de kom. Kneed 10 minuten tot een mooi elastisch deeg. Dat kun je testen door het deeg wat uit elkaar te trekken. Je ziet dat het deeg dradig is.
  4. Vorm een bal van het deeg en leg in de beslagkom. Dek de kom af met vershoudfolie. Zorg dat het vrijwel luchtdicht is. Een tip: neem eventueel een doorzichtige pedaalemmer zak en doe die om de kom en sluit af met een knoop. Zo krijg je een beetje het broeikas effect.
  5. Laat het deeg nu 2 uur rijzen.
  6. Ondertussen neem je de zongedroogde tomaatjes, de olijfolie, de knoflook (pel deze), De blaadjes van de takjes tijm en de Italiaanse kruiden. Doe dat in een keukenmachine (snijmachine) en snij op de hoogste stand (of met de hand) tot een mooie tomatensaus.
  7. Als het deeg lang genoeg heeft gerezen neem je het deeg uit de kom. Bestrooi het werkblad met wat bloem en deel het deeg in 2 stukken. Beide stukken rol je met een deegroller tot een platte, ronde plak.
  8. Verdeel de tomatensaus over de twee delen en smeer goed uit. Leg de salami plakken naast elkaar, horizontaal, op de ronde plakken deeg. 4 voor elke deeg plak.
  9. Rasp de Parmezaanse kaas. Verdeel de helft over de salami worst.
  10. Rol de plakken deeg nu van onder naar boven op zodat de salami dwars over ligt en goed is verdeelt in de rol die je vormt. Snij nu plakken van de rollen van ongeveer 4 cm dik. Zet de rolletjes rechtop in een ingevette bakvorm. Dat kan een ovenschaal zijn maar ook een springvorm.
  11. Smeer de bovenkant in de met los geklopte eidooier. Verdeel de overige Parmezaanse kaas over de bovenkant.
  12. Laat het geheel nog 30 minuten, afgedekt met folie, rijzen.
  13. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  14. Bak nu het breekbrood in 20 minuten goudbruin en gaar.

Gerelateerde berichten

4 Comments
    Leave a comment

    Welkom!

    product
    Lizette
    Foodblogger

    Hé! Ik ben Lizette en ben veel te vinden in mijn keuken. Leuk dat je ook een kijkje komt nemen in mijn ‘virtuele keuken’. Ook al zo dol op lekker eten wat er nog mooi uit ziet ook? Ik wel! Op deze blog vind je heerlijk recepten die ik graag met je wil delen. Van een verrukkelijke pasta, tot een prachtstuk van een taart. Ook vind je er tips en trucks bij het bereiden en/of conserveren van voedsel.

    Nieuwsbrief