Konings kwarktaart

Hoe veel lekkerder kun je koningsdag vieren als met deze taart? Heerlijk fris zomerfruit in de vertrouwde kleuren van onze vlag. Zowaar inclusief de wimpel. Een leuke manier om de sfeer er direct goed in te krijgen.

Konings kwarktaart

Prep Time 1 uur
Totale bereidingstijd 4 uur
Hoeveelheid 12 personen

ingrediënten

 • 18 blaadjes gelatine
 • 1 liter magere kwark naturel
 • 200 gr suiker
 • 450 ml slagroom
 • 70 gr ongezouten roomboter
 • 200 gr kandij koeken Bastogne
 • 200 gr blauwe bessen ik heb verse gebruikt, je kunt kiezen voor diepvries fruit
 • 200 gr frambozen ik heb verse gebruikt, je kunt kiezen voor diepvries fruit
 • Blauwe kleurstof
 • 2 mineola’s lijkt op mandarijn/sinaasappel

Instructies

Bodem

 1. Neem de kandij koeken en verkruimel die tot gruis. Dat is gemakkelijk te doen met behulp van een snijmachine die meestal als standaard onderdeel bij je staafmixer zit.
 2. Smelt de roomboter in een steelpan. Zorg er voor dat de boter niet gaat kleuren, dus doe het op een klein vuurtje en zet eventueel tussendoor de warmtebron uit.
 3. Voeg de verkruimelde koek toe een de boter en vermeng alles goed met behulp van een vork. Zorg ervoor dat alle koek ‘nat’ is van de boter.
 4. Neem een springvorm van 26 cm en bedek de bodem met bakpapier en vet de zijkanten licht in.
 5. Stort de koek in de springvorm en verdeel tot een gelijkmatige bodem. Neem dan een lepel en druk met de bolle kant ervan de bodem glad. Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem wat harder wordt.

Kwark laagjes

 1. Neem de slagroom en klop die in 5 minuten stijf. Zet de slagroom in de koelkast. Voor iedere kwark laag heb je wat nodig, dat kun je tussendoor dan steeds pakken.
 2. Leg 5 blaadjes gelatine in water om te weken. De blaadjes worden zacht. Dit duurt 5 minuten.
 3. Neem 300 ml kwark en roer het los. Voeg 50 gram suiker toe en vermeng. Voeg dan 6 druppels kleurstof toe aan de kwark en vermeng goed zodat de kwart smurfen blauw ziet.
 4. Pureer de blauwe bessen. Het klopt dat het daarna kwark-achtig in je mix beker/kom zit.
 5. Voeg de blauwe bessen toe aan de kwark. Het klopt dat de kwart een wat paarse kleur krijgt.
 6. Neem een steelpan en doe daar 4 el citroensap in. Zet het vuur kort aan zodat de citroensap verwarmt wordt tot (naar schatting) 60 graden. Neem de pan van het vuur.
 7. Neem de gelatine uit het water, knijp deze uit, en voeg toe aan de citroensap. De gelatine lost nu op. Gelatine los op bij een temperatuur boven de 37 graden. Roer met behulp van een garde de gelatine goed door de citroensap. Voeg dit mengsel toe aan je kwarkmengsel en roer goed door met een garde.
 8. Neem nu 1/3 van de opgeklopte slagroom en roer dit rustig door het kwarkmengsel.
 9. Neem het bakblik uit de koelkast en stort de kwark op de bodem. Verdeel gelijkmatig met behulp van een vochtige lepel.
 10. Laat de eerste kwarklaag 30 minuten opstijven in de koelkast.
 11. Voor de tweede kwarklaag neem de 400 ml kwark. Roer los en voeg er 50 gram suiker aan toe. Vermeng met elkaar.
 12. Leg weer 5 blaadjes gelatine in water om te weken. Dit duurt 5 minuten. Verwarm 4 el citroensap tot (naar schatting) 60 graden en neem de pan van het vuur. Neem de gelatine uit het water, knijp uit, en los op in de citroensap. Vermeng goed met een garde.
 13. Voeg de gelatine oplossing toe aan de kwark en vermeng goed met behulp van een garde. Neem 1/2 deel van de overige, stijfgeklopte slagroom en roer voorzichtig door het kwartmengsel.
 14. Neem het bakblik uit de koelkast. Controleer of de eerste kwarklaag stijf is. Hou daarvoor je bakblik iets scheef. Als de bodem niet gaat ‘lopen’ is de kwark goed stijf geworden.
 15. Stort de tweede laag kwark op de eerste laag. Verdeel gelijkmatig en maak glad met behulp van een vochtige lepel. Zet weer voor 30 minuten in de koelkast om op te laten stijven.
 16. Voor de laatste kwarklaag leg je ook weer 5 blaadjes gelatine in water om te weken. Neem 300 ml kwark en roer los. Roer er 50 gram suiker door.
 17. Pureer de frambozen en voeg toe aan de kwark. Vermeng goed met elkaar.
 18. Verwarm 4 el citroensap tot (naar schatting) 60 graden en neem de pan van het vuur. Neem de gelatine uit het water, knijp uit, en los op in de citroensap. Vermeng goed met een garde.
 19. Voeg de gelatine toe aan je kwark mengsel en vermeng goed met elkaar. Neem dan de overige slagroom en schep er voorzichtig doorheen.
 20. Neem het bakblik weer uit de koelkast en stort de laatste laag kwark op de vorige. Verdeel de kwark gelijkmatig en strijk glad met een vochtige lepel. Laat weer 30 minuten opstijven in de koelkast.

Gelatine laag

 1. Leg 3 blaadjes gelatine in water om te weken. Ze worden zacht. Dit duurt 5 minuten.
 2. Neem de mineola’s en snij dwars door. Knijp of pers ze uit en vang de sap op. Verwijder eventuele pitjes. Voeg 50 gram suiker toe en roer door.
 3. Verwarm de mineola sap tot (naar schatting) 60 graden. Doe dat al roerend zodat de suiker oplost. Neem de pan van de warmtebron. Haal de gelatine uit het water, knijp uit, en voeg toe aan de mineola sap. Roer met een garde goed door.
 4. Laat de mineola gelatine 10 minuten afkoelen.
 5. Neem het bakblik met de kwarktaart uit de koelkast. Je kunt de gelatine laag er nu op doen. Je mineola gelatine is nog vloeibaar. Daarom moet je eerst testen of je geen lek hebt aan de zijkanten van de taart. Schenk daarom een klein beetje van de sap op de taart en wacht even. Gaat de taart nergens lekken? Dan kun je alles op de taart schenken en de taart weer in de koelkast zetten om verder op te stijven. Gaat het wel lekken. Zet de taart dan snel in de koelkast. De gelatine die dan in het ‘lek’ is gelopen zal snel opstijven en daardoor het ‘lek’ dichten. Na 15 minuten kun je dan de rest erop schenken.
 6. Serveertip; steek er een leuk rood-wit-blauw vlaggetje in of koop chocolade leeuwen-kopjes.

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating