Mango-banaan kwarkgebak

Achter dit gebak schuilt een heel verhaal voor mij. Een aantal keren per jaar snuffel ik op de grote markt in Rotterdam. Een bezoek aan de markthal kan dan niet uitblijven. Inmiddels heeft de markthal een schitterende metamorfose ondergaan en zijn er veel exclusieve producten te krijgen en te bewonderen. Zo ook de patisserie die er gevestigd is. Steeds moet ik er even langs, sta ik stil voor de etalage en droom ik weg bij alle kleuren en soorten van ‘meer dan gebak’ wat ze daar hebben staan. Inmiddels heel wat inspiraties verder sta ik te ploegen in mijn keuken met eieren voor een beschuitbodem en gelatine voor een mooie kwark. Kiwi leek leuk, maar dat vindt de gelatine niet zo leuk. Een paar bak pogingen verder is het deze combinatie geworden. Voor de echte zoetekauw!

Mango-banaan kwarkgebak

Prep Time 1 uur
Totale bereidingstijd 4 uur
Hoeveelheid 6 personen

ingrediënten

 • 3 eieren
 • 90+75 gram suiker
 • 90 gram bloem
 • snufje Zout
 • 500 ml magere kwark
 • 250 gram slagroom
 • 15 blaadjes gelatine
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 2 bananen
 • 1 mango
 • 200 ml water
 • eetbare kleurstof rood en geel
 • 2 el citroen

Instructies

Bodem

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Klop de eieren met 90 gram suiker en een snufje zout, in 5 minuten, tot een witte luchtige massa. Zeef de bloem boven de massa en spatel de bloem er voorzichtig doorheen.
 3. Bekleed de bodem van een ronde bakblik met bakpapier. (Het bakblik moet groter zijn als de vorm die gebruikt wordt voor de taart). Vet de zijkanten van de vorm in.
 4. Verdeel het beslag over de bodem van het bakblik en verdeel gelijkmatig. Bak de bodem in 10-12 minuten gaar. Laat afkoelen in de oven.
 5. Zet dan de gewenste bakvorm op de bodem en duw iets aan zodat je de afdruk na verwijderen goed ziet. Snij met een gekarteld mes de overtollige randen van de bodem af. Leg de bodem, inclusief het bakpapier, in de gewenste bakvorm.

Kwark

 1. Doe de kwark in een ruime kom. Klop er de basterdsuiker doorheen.
 2. Snij de mango aan en neem het vruchtvlees. Pel 1 banaan en neem ook daarvan het vruchtvlees. Pureer het vruchtvlees.
 3. Leg 12 blaadjes gelatine in water zodat ze kunnen weken en zacht worden.
 4. Neem ongeveer de helft van het gepureerde vruchtvlees en doe in een pannetje. Verwarm tot ongeveer 45 graden en haal van het vuur. Haal de gelatine uit het water en knijp uit. Los de gelatine op in het warme vruchtvlees. Meng het goed met behulp van een garde. Laat een klein beetje afkoelen.
 5. Klop de slagroom stijf en voeg toe aan het kwarkmengsel. Voeg daarna ook het vruchtvlees met gelatine toe. Meng het geheel goed!
 6. Giet het kwarkmengsel in de bakvorm waarin de bodem ligt. Je kunt alle kwart gebruiken als dat past. Heb je gekozen voor een kleine vorm, zorg dan voor een centimeter ruimte vanaf de bovenrand van de bakvorm, dit is voor de gelatine topping.
 7. Zet de bakvorm 1 uur in de koelkast.

Topping

 1. Neem 1 banaan en verwijder de schil. Snij plakjes van ongeveer 3 millimeter. Snij de plakjes door de midden zodat er maantjes ontstaan. Bestrijk de maantjes met de citroensap met behulp van een bakkwast.
 2. Neem de bakvorm, met de bodem en kwark erin, uit de koelkast.
 3. Leg de stukjes banaan op de juiste plek op de kwark. Dit kun je uiteraard naar eigen inzicht doen. Zelf heb ik voorzichtig wat lijntjes getrokken in de kwark om zo te weten waar ik de stukjes banaan moest gaan neerleggen.
 4. Neem nu het water en voeg daar 75 gram suiker aan toe.
 5. Leg 3 blaadjes gelatine in water zodat ze kunnen weken en zacht worden.
 6. Voeg bij het water en de suiker ook kleurstof toe. Dit kun je iedere gewenste kleur maken. Ik heb aangekoerst op een oranje kleur. Hiervoor gebruik je 1 deel rode en 1 deel gele kleurstof.
 7. Meng de kleurstof met behulp van een garde goed met het water.
 8. Verwarm het water tot de suiker smelt. Roer daarvoor tijdens het verwarmen. Als de suiker is opgelost neem je de pan van het vuur. Neem de gelatine uit het water en knijp uit. Los de gelatine op in het water mengsel. Gebruik een garde om de gelatine goed te vermengen. Laat het mengsel een beetje afkoelen.
 9. Giet nu het mengsel, heel voorzichtig, over de stukjes banaan. Let op; de stukjes banaan kunnen gaan drijven in het vocht. Je kunt er voor kiezen om de bakvorm eerst in de koelkast te zetten en dan te schenken of om eerst een klein laagje tussen de banaan te gieten, dat 15 minuten in de koelkast wat op laten stijven, en vervolgens de rest erop te gieten. Zo heb je minder kans op verschuiven dan de stukjes banaan.
 10. Laat het geheel nog 2 uur in de koelkast opstijven.
 11. Je kunt er als laatste voor kiezen om de taart in mooie gebakjes te snijden. Je kunt er ook voor kiezen om er ‘gewoon’ punten taart van te snijden.

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating